Cerc de scriere creativă pentru tineri/elevi romi

Atelierul abordează din punct de vedere teoretic scrierea creativă, o metodă privită ca o disciplină ce implică prima formă de materializare a realității. Prin antrenarea scrierii creative regăsim rațiunea și imaginația, iar cursul de bază încurajează și dezvoltă abilități prin explorarea diferitelor teme, noutatea fiind adusă de modul de abordare în care folosim și tehnici din jurnalism. Prin scrierea creativă este stimulată învățarea în cadrul grupului, evaluarea și feedbackul în scopul de a experimenta diferite tipuri de analiză.

Creativitatea este stimulată de surse exterioare iar contextul scrierii include lumea ficțională, personaje și personificări, imaginație, limbaj, receptivitate, nivel de înțelegere și completare.

Acest cerc de scriere creativă s-a născut ca un punct de plecare pentru mediile defavorizate sau mai puțin valorificate de către instructori de orice fel pentru a pune în practică ideea legată de atelierul de scriere creativă și generațiile tinere de romi.

Cercul de scriere creativă pentru tineri/elevi romi se desfășoară pe durata a 12 luni, în 4 serii, fiecare serie având o durată de 3 luni (12 săptămâni) și reunind 8-9 tineri/elevi de etnie romă.
• Cercul de scriere creativă pentru tineri/elevi de etnie romă se desfășoară o dată pe săptămână și are durata de 2 ore;
• În cadrul acestuia participanții vor învăța să se folosească atât de imaginație cât și de creativitate în cel mai firesc mod;
• Se vor aborda aspecte precum: compoziție, analiză, sinteză, tehnică;
• Vor fi propuse teme si maniere inovative:
– Rescrierea trecutului pornind de la fotografii sau cărți poștale;
– Puterea cuvintelor – pornind de la situații în care cuvintele au fost mult mai importante decât faptele și au avut urmări semnificative;
– Explică în 100 de cuvinte – pornind de la un subiect despre care participantul nu știe prea multe, îl documentează și îl explică, dezvoltându-și gândirea critică;
– Propune un titlu – pornind de la fragmente citite, imagini sau articole de pe internet
• În funcție de interesele participanților, se vor stabili si alte teme.
• Vor fi utilizate metodologii moderne, învățarea prin joc, utilizarea new-media, telefoane, device-uri, experimentul;
• Vor fi dezvoltate creativitatea, spiritul de inovare și stima de sine, creându-se premise pentru creșterea angajabilității în viitor.
• Participanții vor primi diplome de participare;
• Vor fi incluse în program 12 conferințe tematice despre scrierea creativă, într-o manieră adecvată vârstei și nivelului participanților; astfel, în cadrul celor 2 ore/cerc săptămânale se vor desfășura o conferință tematică de scriere creativă susținută de jurnalist (1 oră) și derularea practică a cercului (1 oră), efectuată de către formator.Puteți consulta și descărca suportul de curs realizat în cadrul activității de aici.
Cele mai bune texte scrise de elevii noștri din grupul țintă au fost selectate și publicate într-o broșură de scriere creativă, care a fost tipărită în 150 de exemplare și diseminate către instituțiile locale și de cultură, dar și către publicul larg. Aceasta poate fi consultată și descărcată de aici: Brosura scriere creativa_CALL07-15.

Vă invităm să citiți mai jos câteva dintre compunerile scrise de elevii participanți la clubul de scriere

 

 

creativă!