Club de teatru experiențial
Nicu ConstantinJocurile teatrale și interpretarea unui rol, fie el într-o piesă clasică sau în teatrul de improvizație, sunt importante în educația noastră deoarece ne învață cum să găsim soluții la probleme, ne ajută să ne integrăm mai ușor într-un colectiv, să ne dezvoltăm gândirea critică, să devenim mai empatici, să depășim teama de a vorbi în public, într-un cuvânt: să ne bucurăm mai mult de viață.
La clubul de teatru vom gusta puțin din toate. Exercițiile de respirație și dicție ne vor ajuta să fim mai siguri pe discursul nostru în public. Cele de teatru de improvizație ne vor învăța că fiecare dintre noi poate fi spontan și creativ și astfel ne vom descurca și în situațiile reale de viață cu mult mai mult curaj.
Pantomima ne va aduce în armonie cu corpul nostru. Jocurile teatrale ne vor aduce zâmbetul pe buze, ne vor învăța toleranța la frustrare, corectitudinea, cooperarea cu cel de lângă noi.
Astfel, la finalul cursurilor, sperăm să ne regasim mai atenți decât am început, cu poftă de viață și dornici să învățăm cât mai multe despre noi și de acum înainte.
Clubul de teatru experiențial are un puternic impact în consolidarea identității culturale rome, contribuind la creșterea stimei de sine etnice a participanților romi și la eliminarea complexelor generate de discriminare. Pe parcursul a zece luni va fi organizat bilunar un club de teatru experiențial având durata de 2 ore, la care vor participa 20 de tineri/elevi de etnie romă, fete și băieți, oferindu-le acestora oportunități de învățare non-formală la care nu au acces în comunitățile din care provin. Clubul de teatru experiențial va urmari:
• crearea unui spațiu sigur, în care participanții să își poată împărtăși experiențele personale legate de stilul de viață specific etniei rome
• dezvoltarea unor scenarii dramatice prin metode de învățare emoțională și artistică pe teme care valorifică elemente ale stilului de viață rom, care includ dar nu se limitează la practici sociale, ritualuri și evenimente festive, jocuri de copii și jocuri sportive tradiționale, cunoștințe și practici referitoare la natură, tehnici legate de meșteșuguri tradiționale etc, teatrul și artele spectacolului în general, având ca mijloace de expresie sunetul muzical și mișcarea corporală, contribuind pozitiv la dezvoltarea abilităților tinerilor/elevilor, influențând și susținând dezvoltarea culturală și intelectuală
• organizarea și prezentarea la finalul perioadei de implementare a subactivității a unei mini scenete de teatru care să pună în scenă elemente ale stilului de viață tradițional rom, care va avea ca scop dezvoltarea personală și profesională a tinerilor/elevilor romi implicați (ajutându-i să-și depășească timiditatea și șă-și dezvolte abilitățile pentru a se adapta mai ușor la viața socială și a reuși pe piața muncii mai târziu în viață), dezvoltarea conștiinței estetice și a sensibilității artistice prin acceptarea diversității;
• dezvoltarea și promovarea elementelor patrimoniului imaterial rom recunoscute ca atare în actele normative din domeniu și susținerea expresiei artistice rome tradiționale și moderne.
• complementar, vor fi prezentate adecvat vârstei și nivelului de receptarea al participanților 10 conferințe pe tema teatrului experiențial.
La finalul activității, elevii înscriși în grupul țintă au susținut un mic moment artistic, o mini-scenetă de teatru pe care vă invităm să o vizualizați mai jos:
Fotografii realizate în cadrul activității: