Evenimente expoziționale cu imagini realizate în cadrul proiectului

Activitatea de organizare de evenimente culturale are un aport esențial în îmbunătățirea recepției culturii rome și creșterea gradului de incluziune a romilor din zona de implementare a proiectului și contribuie la îmbunătățirea accesului la cultură a minim 500 de persoane și la sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă prin organizarea a 10 activități de artă contemporană vizând cultura romă sprijinite; în cadrul expozițiilor care vor fi organizate în cele 10 localități vor fi aduse în fața publicului larg format atât din romi, cât și din populația majoritară, elemente de patrimoniu material rom din colecția Muzeului Județean Ialomița și instantanee surprinse în cadrul desfășurării activităților din proiect, imagini vizând reprezentări și stil de viață în comunitățile rome precum și realizări fotografice ale participanților la activitățile de artă contemporană.

Scopul acestei subactivități constă în prezentarea culturii rome, astfel încât să se genereze înțelegerea diversității culturale si să se elimine comportamentele de discriminare. Invitarea participanților romi și români la evenimente va constitui un element de desegregare.
În perioada august-octombrie 2023 vor fi pregătite și organizate 10 evenimente expoziționale cu titlul „Romii de stepă – o poveste despre trecut și drumuri către modernitate” în cele 10 localități din aria de implementare a proiectului, în spațiile expoziționale amenajate făcându-se proiecții ale filmului documentar realizat în cadrul proiectului si difuzându-se muzica specifică minorității rome.

În data de 14 octombrie 2023 va fi organizat la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală Orașul de Floci, aflată în localitatea Giurgeni, jud. Ialomița care funcționează ca secție a Muzeului Județean Ialomița, vernisajul evenimentului „Romii de stepă – o poveste despre trecut și drumuri către modernitate”, în cadrul căruia va avea loc expoziția tematică, lansarea oficială a rețetarului realizat în cadrul proiectului și demonstrații de artă culinară tradițională romă. Mai jos regăsiți invitația oficială la eveniment.

Intrarea la expoziții este gratuită pentru toții iubitorii de cultură.