Instruire în domeniul artei culinare tradiționale rome
Subactivitatea se constituie ca o prelungire practică a subactivității privind documentarea legată de arta culinară tradițional romă. Astfel, în cadrul acestei subactivități vor fi organizate timp de cinci luni pentru 10 persoane de etnie romă câte 2 sesiuni de instruire non-formală în domeniul artei culinare tradițional rome. În fiecare lună câte 2 persoane de etnie romă vor beneficia de job shadowing, fiind instruite prin metode non-formale direct la locul de muncă de către un maestru bucătar, pe care îl vor asista la prepararea unor rețete culinare tradiționale rome, culese anterior din teren. Produsele privind materia primă vor fi bugetate și asigurate în cadrul proiectului, iar activitatea de pregătire a preparatelor tradiționale specific rome va fi fotografiată și/sau filmată, iar produsele media rezultate (fotografii/video) vor fi postate atât pe pagina web și facebook a solicitantului și a partenerului, cât și pe platforma online de promovare a patrimoniului imaterial rom special creată în cadrul proiectului, măsura contribuind astfel la diseminarea rezultatelor, la perpetuarea tradițiilor culturale rome și la sustenabilitatea proiectului.
Subactivitatea propune o manieră inovatoare de instruire și aduce plus-valoare atât prin faptul că va contribui la dezvoltarea profesională a persoanelor de etnie romă, putând constitui baza unei viitoare meserii care să-i ajute să se integreze pe piața muncii, cât și prin valorizarea unui element important al patrimoniului cultural imaterial rom, bucătăria specifică, ducând mai departe această tradiție prin perpetuarea să către noile generații de romi si deschiderea catre populatia majoritara. Complementar, vor fi incluse in program 5 conferinte pe tema bucatariei rome, adecvat nivelului de intelegere si varstei participantilor.