Obiectivele proiectului

Obiectiv general

Consolidarea dezvoltării economice și sociale a romilor din zona de stepă din sud-estul României (10 localități din 5 județe) prin intervenții culturale și artă modernă.

Obiective specifice

OS 1: Capacitarea a 64 de tineri/elevi romi prin dezvoltarea de competențe specifice sectoarelor culturale și creative care cresc posibilitățile de angajare și nivelul economic în viitor – ateliere de scriere creativa și fotografie narativă digitală.

Dezvoltarea de competențe și abilități va viza îndeosebi o angajabilitate sporită, obținerea unor joburi mai bune, implicit creșterea nivelului de trai al beneficiarilor, al familiei lor și în cele din urmă al comunității. Capacitarea vizează deopotrivă atitudini sociale, creează comportamente favorabile receptării pozitive și incluziunii, ceea ce crește coeziunea comunității și îi consolidează un grad de dezvoltare economică și socială satisfăcător.

 

OS2: Consolidarea identității culturale a 30 de tineri/elevi de etnie romă din zona de stepă a României (10 localități din5 județe) prin educație non-formală – ateliere de storytelling, teatru experiențial și artă culinară tradițională.

Consolidarea identității culturale va pune în valoare elementele pozitive din stilul de viață și cultura romă, va crește stima de sine și față de grupul etnic căruia îi aparțin. Prin abilitățile căpătate participanții vor fi în măsură să comunice public informații favorabile despre etnia romă cu impact, generând efecte care sunt în favoarea comunității. O comunicare bună despre profilul și elementele culturale specifice va genera eliminarea discriminării, incluziune și consolidarea economică și socială a comunității.

 

OS3: Îmbunătățirea recepției culturii rome și creșterea incluziunii prin realizarea și promovarea de producții artistice/produse culturale (film documentar, rețetar bucătărie roma, expoziții) realizate în urma cercetării a 10 comunități.

Consolidarea dezvoltării economice și sociale a unei comunități se poate realiza doar în condițiile în care sunt integrate și ajutate să se dezvolte toate grupurile defavorizate. Pentru creșterea incluziunii și eliminarea comportamentelor discriminatorii sunt implementate activități prin care se creează produse culturale care permit cunoașterea elementelor pozitive specific rome. De asemenea, se organizează evenimente culturale cu participare comună, pentru a favoriza desegregarea și a stimula cooperarea și coeziunea.