Parteneri
„Romii de stepă – o poveste despre trecut și drumuri către modernitate” este un proiect implementat de Centrul de Instruire și Consultanță Labor în parteneriat cu Muzeul Județean Ialomița.
Centrul de Instruire și Consultanță Labor
Centrul de Instruire și Consultanță Labor este o entitate privată de tip organizație non-guvernamentală înființată în anul 2000, care promovează educația permanentă și educația culturală, înscriindu-se în efortul de dezvoltare civică și comunitară la nivel local, regional și național.
De-a lungul celor 23 de ani de existență, CIC Labor s-a afirmat prin activități de facilitare a accesului cetățenilor de toate vârstele și etniile la educație și cultură, de formare și dezvoltare a competențelor socio-economice, de dezvoltare personală și comunitară.
Principalele domenii de activitate ale Centrului de Instruire și Consultanță LABOR, în care s-au desfășurat activități de la înființare până în prezent, sunt:
• Ocuparea forței de muncă
• Educație permanentă
• Dezvoltare comunitară
• Educație civică
• Formare profesională
• Publicitate și promovare
Muzeul Județean Ialomița
Muzeul Județean Ialomița urmărește îndeplinirea scopului și funcțiilor sale prin următoarele activități:
• cercetare științifică în conformitate cu programele anuale și de perspectivă, parte integrată a Planului de Management în derulare;
• cercetare și documentare în vederea dezvoltării patrimoniului muzeal prin achiziții, donații sau prin alte forme caracteristice de constituire a patrimoniului muzeal;
• organizarea evidenței patrimoniului cultural aflat în administrare în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
• conservarea și restaurarea bunurilor culturale din patrimoniul muzeal;
• punerea în valoare a patrimoniului cultural pe care îl are în administrare prin intermediul expozițiilor permanente și temporare, a programelor cultural-educative, al publicațiilor specifice, al sesiunilor științifice, mese rotunde, simpozioane, excursii tematice s.a.;
• menținerea unui contact permanent cu publicul larg pentru identificarea nevoilor culturale ale acestuia și orientarea programelor de punere în valoare a patrimoniului cultural administrat în funcție de acestea;
• menținerea unui contact permanent cu mediile de informare, cu organizații non-guvernamentale, culturale, instituții de învățământ și cercetare, organisme și foruri internaționale de profil.
Finanțatori
Proiectul „Romii de stepă – o poveste despre trecut și drumuri către modernitate” (cod proiect CALL07-15) este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.