Artă culinară tradițional romă

„De la lume adunate și înapoi la lume date…” – de la acest principiu a plecat ideea rețetarului culinar care reunește câteva dintre rețetele tradiționale specifice etniei rome.

Arta culinară romă a parcurs și ea, în ultimele câteva zeci de ani, drumul de la tradiție la modernitate, atât în ceea ce privește alimentele folosite, cât și modalitatea de preparare a acestora.

În contextul vieții nomade pe care romii au dus-o câteva sute de ani, gastronomia tradițională nu era nicidecum una complexă, fiind bazată esențialmente pe carne gătită în diverse moduri: „mas peko” (carne friptă), „goia peke” (cârnați fripți), „șah hai mas” (varză cu carne), „șah hai goia” (varză cu cârnați), „bakrorro hăvitzasa” (tocăniță de berbecuț), majoritatea preparate la ceaun, la foc pe pirostrii.

Odată cu procesul de sedentarizare a romilor, gastronomia rromă nu a putut face altceva decât să țină și ea pasul cu modernizarea, asimilând elemente din bucătăriile cu care romii au luat contact, adaptându-le constant în funcție de imaginația fiecărei gospodine.

Rețetarul culinar pe care îl propunem a luat naștere în urma documentării în teren (200 de persoane de etnie romă intervievate) a practicilor culinare în familiile de romi din zona de stepă a României, cu accent pe identificarea mâncărurilor tradiționale, a rețetelor moștenite și utilizate în prezent și se dorește a fi un element ce reflectă dinamica recentă a patrimoniului imaterial rom.

Te has ai te pias khetanes! („Să mâncăm și să bem împreună!”)

Rețetarul culinar poate fi consultat și descărcat dând click pe următorul link: click aici